Czasy uprawiania przydomowych warzywniaków powoli odchodzą do lamusa. Warzywa są na tyle tanie i dostępne, że rzadko kto poświęca jeszcze czas na hodowanie własnego pożywienia.

Nie należy jednak zapominać o tym, że w niektórych sytuacjach można połączyć przyjemne z pożytecznym. Właśnie tak jest w przypadku ziół, które mogą mieć dekoracyjny wygląd, ale też znajdą swoje zastosowanie w kuchni.

Jednym z najchętniej hodowanych ziół jest bazylia. Można znaleźć dla niej miejsce zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce na tarasie czy parapecie.

Jeśli kupujesz gotową sadzonkę, dostępną nawet w supermarketach, koniecznie przesadź ją do nowej doniczki – zwiększysz jej szanse na przeżycie. Ważne też, żeby pamiętać, że bazylia uwielbia słońce.

Niezbyt dobrze znosi z kolei nadmiar wilgoci. Aby uniknąć zbytniego zawilgocenia gleby, warto sadzić ją w lekkiej, wysokoprzepuszczalnej ziemi.

Bazylia stanowi nie tylko wspaniałą przyprawę, wykorzystywaną do zup, sosów i innych potraw. Można też pokusić się o hodowanie takich jej odmian, które oprócz walorów smakowych i wspaniałego zapachu, będa miały również piękny wygląd.

Niewiele osób wie, że można hodować między innymi bazylię ozdobną o szerokich, purpurowych liściach i różowych kwiatach.